Tips voor een sinterklaasgedicht

9 bouwtips voor een sinterklaasgedicht!

Terwijl het in andere huizen gonst van de sinterklaasdrukte, is het bij ons thuis rustig. Geen jutezak met cadeautjes, geen kunstige surprises en geen originele gedichten. De reden? Onze kinderen zijn al jaren op de hoogte van het geheim van Sinterklaas. En op de middelbare school, het MBO en HBO wordt alleen het pakjesspel (met zelfmeegebrachte grappige cadeautjes) gespeeld. Toch staan de prachtige creaties en de bijbehorende troep mij nog helder voor de geest. Plus de stress om op de valreep nog een gedicht te maken…

Lootjes trekken

Die stress begon al bij het trekken van de lootjes. Als ik maar niet m’n schoonvader of mijn ega trok (sorry mannen), want voor hen wist ik echt geen leuke surprise te bedenken. Laat staan een bijpassend en origineel gedicht te maken. En dat ondanks mijn bruisende creatieve geest. De opluchting was dan ook groot als ik iemand anders trok. Net zo groot als de teleurstelling als iemand zichzelf had getrokken en  alle lootjes weer terug in het mandje moesten.

Creatieve uitdaging

Toch hebben we al die jaren best hele leuke en originele surprises gemaakt. Van een taartpunt en potlood tot complete make-updoos, en van een paard en hengel met regenboogvis tot een voetbalveld met spelers, doelen en hoekvlaggen. Elk jaar net een beetje mooier, groter en origineler dan het jaar daarvoor. Terugkerende uitdaging: het gedicht. Wat moet erin? Hoe zorg ik voor originaliteit? En hoe zorg ik ervoor dat het rijmt? Geen idee en dus werd die uitdaging altijd uitgesteld tot het laatste moment.

Bouwtips voor een solide gedicht

Komend weekend slaat deze stress in veel huizen weer toe, met name onder de volwassenen. De pakjes en surprises naderen hun afrondingsfase en veel sinterklaasgedichten moeten nog worden geschreven. Daarom een leuke surprise voor jou op onze Facebookpagina en hieronder negen tips om een solide gedicht op te bouwen.

  1. Bedenk eerst het onderwerp

Wat wil je vertellen? Gaat het over het cadeau? Over de surprise? Over een bepaalde (rare) eigenschap of hobby? Of heeft hij of zij een grappige blunder gemaakt? Kies één onderwerp zodat je lezer begrijpt waar het gedicht over gaat.

  1. Maak een woordweb

Bedenk welke woorden te maken hebben met het onderwerp dat je hebt gekozen en schrijf deze op.

  1. Kies een rijmschema

Er zijn veel rijmschema’s, maar de meeste sinterklaasgedichten zijn opgebouwd uit gepaard rijm (aa bb cc dd) of gekruist rijm (abab cdcd).

  1. Bedenk rijmwoorden

Bedenk bij de woorden uit je woordweb rijmwoorden. Vind je dat lastig, kijk dan op internet! Zoals: sinterklaas rijm nu of  het rijmwoordenboek. Zijn er geen rijmwoorden te vinden, zoek dan synoniemen op.

  1. Maak zinnen

Maak per 2 gevonden rijmwoorden korte zinnen van 6 tot 10 woorden.

  1. Zorg voor een logische verhaallijn

Zet je zinnen in een logische volgorde, zodat je verhaal duidelijk te volgen is voor de lezer en zijn toehoorders. De openingszin is vaak het lastigst: hier vind je inspiratie voor beginzinnen.

  1. Zorg voor ritme

Is je gedicht klaar? Lees hem dan hardop voor. Een gedicht moet lekker lopen. Soms helpt het om woorden toe te voegen of om de volgorde van de zin te veranderen.

  1. Less is more

Houd het simpel. Een origineel sinterklaasgedicht is kort en krachtig. En het hoeft niet perfect: je bent geen professioneel dichter. Dat je moeite gedaan hebt om een gedicht te maken is het belangrijkste!

  1. Geef je sinterklaasgedicht een mooie lay-out

Vergeet niet de finishing touch: met gekleurd papier, gekleurde letters, een apart lettertype of leuke plaatjes maak je je gedicht af. Let er wel op dat het sinterklaasgedicht leesbaar blijft!

Kant-en-klare sinterklaasgedichten

Lukt het ondanks onze tips niet om een solide gedicht te bouwen? Dan vind je online ook kant-en-klare sinterklaasgedichten: op alfabet passend bij je cadeau of op naam en hobby.

Aan de slag!

Onthoud één ding: het leukste gedicht is een zelfgemaakt gedicht. Heel veel succes en alvast een fijne pakjesavond! Zelf ga ik – op de valreep – nog een kleine surprise voor het thuisfront bedenken. Uiteraard met bijbehorend gedicht. Toch nog een beetje stress…