meerwaarde vrouwen

De meerwaarde van vrouwen in de bouw

In de bouw heerst anno 2016 nog steeds een flinke machocultuur. Slechts 8% procent van alle werknemers in de bouw is vrouw. En het aandeel vrouwen onder leidinggevenden is slechts 5%. Gelukkig laten sommige vrouwen zich hierdoor niet afschrikken. Zoals Sylvia Huis in ’t Veld-Vergeer en Angela Vergeer, die we onlangs hebben geïnterviewd voor Stedenbouw 736. Zij zijn het overtuigende bewijs dat girlpower een flinke meerwaarde voor de bouw kan betekenen.

Vrouwen aan de leiding

Het is bijzonder: twee vrouwen aan het roer in de bouw. Maar toch is dat het geval bij afbouwbedrijf ’t Huis. Sylvia voert – samen met haar man – de directie, Angela de acquisitie. Het Schiedamse bedrijf is de afgelopen jaren onder hun leiding zelfs uitgegroeid tot één van de grotere afbouwbedrijven in de Randstad. Geen wonder, want de zussen voelen zich helemaal thuis in de typisch mannelijke bouwwereld.

Even wennen

Voor nieuwe klanten is het vaak even wennen dat ze met twee vrouwen te maken hebben. “Maar als ze eenmaal zien dat we verstand van zaken hebben en van aanpakken weten, zijn ze om”, vertelt Angela. “Dan willen ze binnen ons bedrijf alleen nog met ons zakendoen.”

De meerwaarden van vrouwen

Tijdens de werkzaamheden blijken de vrouwelijke kwaliteiten van het tweetal vaak goed van pas te komen. Zoals doortastendheid, standvastigheid en organisatietalent. Ook hun grote samenwerkingsvermogen en technisch inzicht worden door de opdrachtgevers zeer gewaardeerd. “Wij voegen graag een meerwaarde toe aan ons bedrijf en de projecten die we doen. Bovendien laten we zo zien dat wij ons mannetje staan.”

Noot van onze redactie:

“Vrouwelijke touch in nieuwe werken”

Van der Beek tekst & communicatie wil aan het artikel toevoegen dat deze vrouwelijke kwaliteiten prima passen bij het nieuwe werken in de bouw. Patricia van der Beek: “Ketensamenwerking, leanbouw en efficiënter werken kunnen nog beter verlopen met een vrouwelijke touch. Vrouwen zijn gestructureerder, hebben meer organisatietalent en oog voor detail. Meerwaarden die van onschatbare waarde zouden kunnen zijn. Hoog tijd voor meer vrouwen in de bouw!”

Lees het hele artikel over ‘de vrouwen van ’t Huis’ in Stedenbouw 736

Lees ook de blog van powervrouwen over ‘meer vrouwen in bouw, minder ongelukken’