Blog Patricia over het combineren van werk en moederschap

Fulltime werken als moeder: (hoe) werkt dat eigenlijk?

Zo, en dan nu nog even mijn blog schrijven. Dat was al veel eerder de bedoeling, maar er kwam steeds van alles tussendoor: spoedklussen, deadlines van magazines, zieke kinderen… Het onderwerp van de blog was daarmee wel snel bepaald. Als fulltime werkende moeder van twee zoontjes (4,5 en 2,5 jaar) besloot ik mezelf te confronteren met de vraag: (hoe) werkt dit?

De feiten

Voor deze blog ging ik op zoek naar feiten en cijfers over werkende moeders. Zo las ik in een artikel van het FD uit 2016 dat bij 47% van alle ouderparen de vrouw parttime werkt en de man fulltime. Bij 2% van de ouderparen is dat andersom. In 8% van de gevallen werken beiden fulltime en in eveneens 8% van de gevallen beiden parttime. Bij 19% van de ouderparen werkt de vrouw niet. Deze feiten leveren in ieder geval de wetenschap op dat een groot deel van de moeders werkt, waarvan een deel dus ook fulltime. Of en hoe dat werkt, is nog niet duidelijk.

De meningen

Om daar achter te komen, ging ik op zoek naar reacties van fulltime werkende moeders. Mede afhankelijk van de site die ik bezocht, waren de meningen verdeeld. Op sites als babybrabbel.nl las ik vooral hoe zwaar het is om als moeder fulltime te werken. Op werkendemoeder.nl wordt juist gesproken over de ‘Happy Working Mom’. Als ik voor mezelf spreek: ik behoor zeker niet tot de eerste categorie, maar die ‘Happy Working Mom’ ben ik ook niet altijd… Daarom was ik blij met wat ik vervolgens tegenkwam: tips voor werkende moeders. Ik heb er vijf uitgelicht.

De tips

  • Geniet van de kleine momenten. Helemaal mee eens! En als je erop let, dan zijn die momenten er genoeg. De kinderen buiten zien ravotten. Een wandeling in het zonnetje. Of mijn jongste die met een groen gekleurd gezicht voor me komt staan, alsof hij wil zeggen: ‘Even niet zo serieus, mam!’
  • Maak een weekplanning. Ja, das echt een goeie. Wij hebben thuis een gezinsplanner. Kun je heel makkelijk op zetten wie op welk moment wat moet doen. Van de ouderavond tot de zwemles en van de tandarts tot bedrijfsuitje. Superhandig! Ik zie nu alleen wel dat onze kalender nog op week 7 staat….
  • Niet alles kan perfect zijn. Daar ben ik inmiddels ook achter. Wat perfectie betreft, geef ik prioriteit aan werk en kinderen. Dit leidt soms tot ongebruikelijke multitask momenten, waarbij een telefoongesprek en een broek verschonen blijkbaar wel samen kunnen gaan. Hoe dan ook: als werk en kinderen zo perfect mogelijk moeten, dan moet iets anders minder perfect. Ik kies dan voor het huishouden. Het is niet zo dat de luiers overal rondslingeren hoor, maar de was en afwas schieten er meer dan eens bij in…
  • Vooruit organiseren. Hele goeie tip! Het scheelt veel stress als je van tevoren kleding klaarlegt, brood klaarmaakt, avondeten klaarzet, etc. Inmiddels ben ik daar aardig bedreven in. Al komt er regelmatig toch iets tussendoor dat zowel de planning als de vooruitplanning verstoort. En dat brengt me meteen tot het laatste punt:
  • Improviseer! Dat is echt een must voor de (fulltime) werkende moeder. Zeker met een baby of peuter in huis gebeurt er altijd iets onverwachts op de momenten dat het niet uitkomt: een vieze broek vlak voordat je weg moet, na de voeding je schone kleding onderspugen of – en daar heb ik nu mee te maken – een kind dat alles zelf wil doen. Begin dan maar een kwartier eerder met jas en schoenen aantrekken!

Als ik die tips zo bekijk en erover nadenk, valt het best mee allemaal. Het is maar net hoe je er zelf in staat. Of praat ik mezelf nu moed in, omdat we over drie weken onze derde verwachten?